Lease

Een alternatief voor kopen is leasen. Als ondernemer heb je behoorlijk veel activa nodig om een bedrijf te starten en te laten groeien. Van inventaris en machines tot kantoorapparatuur en bedrijfsauto’s. Dit betekent niet dat je als ondernemer alles zelf moet kopen. Een alternatief voor kopen is namelijk leasen, een vorm van zakelijke financiering.

Zowel operational als financial lease is steeds belangrijker bij het financieren van verschillende soorten bedrijfsmiddelen. Het meest gekozen lease item is een auto. Echter als ondernemer kan je veel meer leasen dan alleen een bedrijfsauto. In principe is alles te leasen wat een uniek serienummer bevat, denk hierbij aan bedrijfsmachines, software, camera of kopieermachine.

Financial en operational lease

Er bestaan verschillende leasevormen, operational en financial lease.

Wat is financial lease?

Financial lease is het beste te vergelijken met een lening voor je bedrijfsmiddelen. Je koopt als ondernemer bijvoorbeeld een machine of bedrijfsauto. In termijnen betaal je het overeengekomen leasebedrag terug aan de leasemaatschappij, waarbij het bedrijfsmiddel dient als onderpand.

Met deze vorm van leasen staat de activa bij je onderneming op de balans, want je bent economisch eigenaar. Daarnaast kom je als ondernemer in aanmerking voor fiscale voordelen en investeringsaftrek (rente, MIA, KIA).

Na afloop van het leasecontract, als alle termijnen zijn voldaan, ben je ook juridisch eigenaar. Dit betekent dat je alle zeggenschap hebt over het object en dus volledig eigenaar bent geworden.

Wat is operational lease?

Bij operational lease betaal je per maand een vast bedrag, waarmee je het bedrijfsmiddel mag gebruiken. Je bent géén eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij blijft eigenaar en zorgt tevens voor het onderhoud.

Operational lease is het beste om te vergelijken met het huren van goederen. Aan het einde van het leasecontract lever je het bedrijfsmiddel weer in bij de leasemaatschappij.

Fin-Match helpt jou graag bij het kiezen van de juiste leasevorm voor je bedrijfsmiddelen.

Fin-Match Onafhankelijk adviseur

Hoe wij jou helpen bij leasen

De verschillende leasemaatschappijen hebben hun eigen voorwaarden en kosten. Wij zoeken voor jou de meest gunstige leasemaatschappij. Wij vragen verschillende offertes op en kijken daarbij niet alleen naar de rente en kosten, maar naar alle aspecten van de overeenkomst. Vervolgens adviseren wij jou het beste voorstel en vragen we de overeenkomst aan. Uiteraard controleren wij het leasecontract voordat je uiteindelijk je handtekening eronder zet.

Neem nu contact met ons op om de mogelijkheden van lease voor jouw onderneming te bespreken.

De voordelen van leasen

  • Leasen heeft een kleinere invloed op de cash positie van je bedrijf wanneer je bedrijfsmiddelen least in plaats van koopt.
  • Bij lease kan een onderhoudscontract worden opgenomen, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan in het geval van onderhoud en reparaties.
  • De kosten van het leasen van apparatuur wordt opgenomen op de verlies- en winstrekening en verlaagt daarmee de belastbare winst.
  • Het is vaak minder duur om up to date te blijven met technologische vernieuwing door het upgraden van lease apparatuur, dan wanneer je vervangende apparatuur dient te kopen.
  • Bij leasing is soms een proefperiode mogelijk om te bepalen of de apparatuur geschikt is voor jouw bedrijf.
Menu