Factoring

Je wilt natuurlijk altijd dat je onderneming groeit, maar groei kan soms ook problemen met zich meebrengen in de vorm van liquiditeitskrapte. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat je een steeds groter wordende post aan debiteuren krijgt.

Je hebt de omzet al gemaakt en vaak ook de bijbehorende kosten, maar het geld staat pas op de rekening als je debiteur heeft betaald. Deze situatie kan een krapte veroorzaken in de liquiditeitspositie van je bedrijf. Factoring is uitermate geschikt om dit probleem op te lossen en je openstaande debiteuren snel liquide te maken.

Wat is factoring?

Factoring is een flexibele financieringsoplossing voor je debiteuren. Een factoringmaatschappij helpt je bedrijf om cash vrij te maken, door het sneller uitkeren van de openstaande vorderingen, je debiteuren. Bij deze vorm van financieren worden je debiteuren vaak al binnen 24 uur geheel of gedeeltelijk voorgeschoten. Deze vorm van financiering is vooral aantrekkelijk voor MKB-bedrijven.

Je hebt als MKB-ondernemer een dienst of product geleverd. De factuur heb je verzonden naar het desbetreffende bedrijf, maar je wacht nog altijd op de betaling van deze factuur. Om de periode te overbruggen totdat de factuur is betaald, kan een factoringmaatschappij je helpen.

De partij die factoring aanbiedt geeft op basis van je openstaande facturen een financiering. Zij betalen jou als ondernemer direct (een gedeelte van) de openstaande factuur, waardoor je gelijk over extra liquiditeit beschikt.

Voor deze vorm van financiering ontvangt de factoringmaatschappij doorgaans een premie voor het risico dat zij lopen, hierdoor ontvang je als ondernemer een iets lager bedrag dan het totaal van de openstaande factuur.

Het voordeel is echter dat je op deze manier niet hoeft te wachten tot je debiteuren de facturen hebben betaald. Daardoor beschik je direct over meer liquide middelen. Je kunt hierdoor je onderneming sneller laten groeien, crediteuren sneller betalen of een investering doen.

Zodra facturen gefactureerd zijn, is er een financiering beschikbaar. Wij leggen je graag uit wat de opties voor factoring voor jouw bedrijf zijn.

Fin-Match Onafhankelijk adviseur

Twee vormen van factoring

Er bestaan twee vormen van factoring. De eerste soort is de traditionele factoring, waarbij een financiering plaatsvindt met de factuur als onderpand. Bij de tweede vorm wordt de vordering in zijn geheel overgenomen door de factoringmaatschappij. De debiteur betaald in dit geval ook aan de factoringmaatschappij. Deze vorm wordt ook wel American factoring genoemd. Bij deze vorm van factoring komt het juridisch eigendom van de factuur bij de factoringmaatschappij te liggen.

Hoe factoring in de praktijk werkt

De verschillende financiers hebben hun eigen voorwaarden en kosten. Wij zoeken voor jou uit wat voor jouw bedrijf de meest gunstige factoringmaatschappij is. Wanneer je vervolgens een factuur naar je klant verstuurd en een kopie inlevert bij de desbetreffende factoringmaatschappij, dan heb je vaak al binnen 24 uur het factuurbedrag (minus de kosten) op je bankrekening staan.

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van factoring te bespreken.

Kort samengevat houdt factoring het volgende in

  • Je facturen, debiteuren, worden gekocht door een factoringmaatschappij.
  • Je hebt geen schuld waarbij je een vast bedrag moet betalen.
  • Er is een onbeperkt financieringspotentieel, zolang er goede debiteuren zijn.
  • Er is snelle goedkeuring, waardoor je als ondernemer snel beschikt over het geld.
  • Goedkeuring vindt plaats op basis van de kredietwaardigheid van jouw klanten.
  • Startups komen ook in aanmerking voor deze vorm van financiering.
  • De kosten van factoring liggen gemiddeld tussen de 1 en 6 procent per factuur.
  • Business to Consumer, B2C, facturen komen niet in aanmerking.
Menu